20xx—20xx学年度高三英语教学个人总结(1400字)

发表于:2020.10.7来自:www.fanwen118.com字数:1400 手机看范文

2014—2015学年度高三英语教学个人总结

灵台一中 姚永清

高三这一年,对老师和学生来说都是一次磨砺。作为一名高三的英语老师,随着今年考试题型的突然变化,曾有一定的迷茫感,但同时这也是一件好事,促使我们用更多的时间去学习、研究新题型和高考,以便能够更好地教授学生。

回首自己高三这一年来的教学工作,在老教师的指导和帮助下,在与其他教师的交流和讨论中,教学还是比较成功的。对学生的考试技巧指导及训练是有效的、针对性强的。这主要得益于我们有一个团结、合作的学科组,在此我谈谈对复习备考的一些想法和做法。

一、加强研究,提高复习备考工作的针对性

认真学习并分析了高考题的类型,目的是总结规律寻找突破口。在常规教学及复习备考中,我们始终抓住加大阅读量,开展泛读教学,加强阅读技巧的指导,形成有效的阅读策略,从根本上培养考生的良好的阅读习惯和逻辑思维能力。

二、制定计划,加强复习的目标性。

我们根据学生的具体情况,制定出切实可行的复习计划,把复习分为三个阶段。

1、夯实基础,发展能力。

近年来高考英语逐渐侧重于语言能力的考查,对语言知识的直接考查相对地减少了。因此,在复习过程中,首先组织学生巩固各项基础知识,同时通过不断的语言练习,掌握一定的技巧。在此基础上,再通过科学系统的训练,发展能力,收到了事半功倍的效果。

2、降低难度,回归基础,强化专题训练。

进入高三后半学期,高考临近,根据学生的具体情况把握中档、低档题,这对学生取得高分是非常有利的。学生普遍都有这样的感觉:很多题目“一看就会,一做就错”。造成这种现象的根本原因在于对基础知识的掌握不牢固。这时,复习的重点要放在查漏补缺上。

将做过的试卷整理后,建立错题档案,弥补知识漏洞,进行强化记忆和训练。

3、整理基础知识,适当做一些高考题。

要在高考前夕找到良好的语言知识感觉和运用能力感觉就必须回归基础,整理巩固基础知识,用最充实、最满意的感觉来增强自己的自信心。同时,利用这段时间试着做近几年的高考题,学会找出每道题的切入点,从中总结命题利益和命题手法。

三、狠抓教学环节,优化课堂教学促进备考。

注意复习课的针对性。我们把复习重点放在学生的难点、弱点上以及常易出错或失误的内容方面上,努力做到有的放矢。课堂上坚持精讲多练,做到举一反三、触类旁通。以学生为主体的教学原则。复习课上我们注意加强学生的操练活动,让学生多动脑筋思考问题,让他们尽可能多地举些例句,使他们能训练掌握语法的用法。 今年高考的启示及反思:

(一)高考试题选材求新、求异的特点要求教师注重本学科基础知识的系统性的同时,还要注意跨学科知识渗透能力的培养。

(二)高考命题角度从知识运用、语言结构知识点的考查向语段、语篇的理解与运用能力的考查侧重,要求教师在教学中构建基础知识系统的同时注重基本技能的培养。

(三)新的书面表达评分标准鼓励学生写作时使用一些较高级的词汇和语法结构,这无疑会对中学英语起很大的促进作用。今年又第一次在写作中使用了半开放性试题,改变了以往拘泥于提纲写作的形式,不仅给考生提供了更为宽广的思维空间,也有利于考生对已掌握语言的发挥,对中学英语教学有积极的指导意义。

(四)高考英语的总趋势要求教师不断充电,迅速提升自身综合素质。

高三这一年虽然辛苦,但收获颇丰,反思也是多多,这一年的历练为我今后的英语教学铺路。




第二篇:汕头市20xx-20xx学年度普通高中教学质量监测高三英语 20700字

绝密★启用前 试卷类型A

汕头市20xx年普通高中毕业班教学质量监测试题英语

本试卷共三大部分,满分135分,考试用时120分钟。

注意事项:

1.选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案,答案不能答在试卷上。

2.非选择题必须用黑色钢笔或签字笔作答,答题前必须先填好答题纸的密封线内各项内容,答案必须写在答题纸上各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液,不按以上要求作答的答案无效。

3.考生必须保持答题卡、答题纸的整洁,考试结束后,将试卷和答题卡、答题纸一并交回。 第一部分 英语知识应用(共两节,满分45分)

第一节 完形填空(共15小题,每小题2分,满分30分)

阅读下面短文,从短文后所给各题的(A、B、C、D)中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

Megan’s Library of Love Book Drive began in 2006, in memory of a student who passed was created by Megan’s classmates at Cedar Groove-Belgium Middle School as a tribute to her.

The project formed out of the desire to honour memories of Megan, to help our community most vivid was her love for her family and the diligent help she gave to her classmates. This project honours Megan’s special qualities. In the“Megan was a good daughter, a good student and a good friend. We are all blessed to have been a of Megan’s life.

Every February, on Megan’s birthday, fifth grades at Cedar Groove-Belgium Middle Schoolneed. The “love books” are truly a 5,000 newly-purchased books to send to schools in need. In 2006, 3,149 books were sent

to St. Bernard’s Parish to help todevastated the community. In 2007, 1,613 books were sent to Whited Mountain School in other schools in the future.

1. A. debt

2. A. mark B. need C. trouble B. contribution D. practice C. difference D. start

C. comments

C. preference D. memories D. determination 3. A. images B. expressions 4. A. enthusiasm B. interest

5. A. looks B. words C. case D. diary

B. favor C. witness D. part

D. present 6. A. company 7. A. collect B. abandon C. devote

8. A. force

9. A. push B. signal C. measure D. gift B. inspire C. reward D. combine

10. A. libraries B. post offices C. hospitals D. business

11. A. ability B. pleasure C. responsibility D. chance

12. A. packing B. fastening C. check D. settling

C. organization D. campaign

D. remove

D. damaged 13. A. project B. assignment 14. A. repair B. refill C. rebuild 15. A. broken B. hurt C. closed

第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)

仔细阅读下面短文,短文中有10个空格,请按照语境以及括号里所给的词完成短文,答案填写在答题卡标号为16~25的对应位置。

Anthony Burgess was 40 when he learned that he had only one year to live. He had a brain tumor(肿瘤to leave behind for his wife, Lynne.

he always know (leave)

something behind for his wife, he put a piece of paper into a typewriter and began writing. He was not sure

the book would be published nor not, but he couldn’t think of anything else to do. “ 21 was January of 1960,” he said, “and according to the prognosis, I had a winter and spring and summer (live) through, and would die with the fall of the leaf.” year was through. Burgress did not die. His cancer had gone into remission and then (magic). In his long and full life as a novelist, he wrote more death sentence from cancer, he may not have written at all.

第二部分 阅读(共两节,满分50分)

第一节 阅读理解(共20小题;每小题2分,共40分)

阅读下列四篇短文,从俄每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

A

Liz had been bleeding for a long time! She was my closest professional colleague and good friend at the time when we worked in an IT company. It was her first day back at work after an operation and I thought she should have taken a few more days to recover. Realizing that we couldn’t stop the bleeding, we headed to the emergency room and spent hours there waiting to be seen. After the treatment, I drove her to my apartment. I had to leave her in my apartment while I dashed off to take a final exam for a very important course I was taking. Upon my return, we decided Liz was in a good enough condition to sustain a trip back from my Northern Virginia apartment to her home in Maryland.

Although it was nearly midnight and we were both exhausted, we still decided to set off. Unfortunately, in a not particularly safe part of town, we heard my car make a strange noise, and then ti was shaking violently as we drove along. Quickly, I stopped the car in the road and found a tire had blown out. Not knowing how to change a tire and feeling scared, I was trying out to figure out what to do next. Liz, weak from losing all that blood all day and weighing only about eighty pounds to begin with, came out and tried to help me. I had to scream at her to get back in the car and relax.

Within seconds, a taxi pulled up behind us. A huge man appeared and began walking toward us. I felt that the blood drained out of my face and I nearly fainted in fear.

“Got a flat tire, girls?” he asked.

“Yes,” I answered in a trembling voice.

In no time at all, the man changed the tire for us and rushed off back to his taxi. He

refused any payment and did not even tell me his name. He would never know how badly we needed his services that particular evening. And I, with a grateful heart, will never forget his kindness.

A. she worked too hard in an IT company

B. she had an operation but didn’t rest enough

C. she hurt herself in the workplace carelessly

D. she had a long trip from her house to the company

27. What was the author doing when Liz was in her apartment?

A. She was seeing a doctor.

C. She was taking an exam. B. She was waiting for help. D. She was travelling in Maryland.

28. According to the paragraph 3, which of the following is true?

A. The author decided to send Liz back because they rested well.

B. The car’s tire blew out when they reached a safe place in the town.

C. The author felt puzzled as she didn’t know how to change tire.

D. Liz came out to help because she was strong enough.

A. frightened B. delighted C. annoyed D. Excited

A. report a medical emergency B. show us how to change a car tire

C. warn us of the danger in the town

D. tell us about a midnight assistance

B

The deadliest Ebola(埃博拉病毒) outbreak in recorded history is happening right now. The outbreak is unprecedented(空前的) both in the number of people who have gotten sick and in the geographic scope. And so far it’s been a long battle that doesn’t appear to be slowing down.

Ebola is both rare and very deadly. Since the first outbreak in 1976, Ebola viruses have infected thousands of people and killed roughly killed 60 percent of them. Symptoms can come on quickly and kill fast.

The current outbreak started in Guinea sometime in late 2013 or early 2014. It has since spread to Sierra Leone and Liberia, including some capital cities. And one infected patient traveled on a plane to Nigeria, where he spread the disease to several others and then died. Cases have also popped up in various other countries throughout the world, including in Dallas and New York City in the United States.

The Ebola virus has now hit many countries, including Guinea, Liberia, Sierra Leone,

Nigeria, Senegal, and the United States. The virus, which starts off with flu-like symptoms and sometimes ends with bleeding, has infected about 6,500 people and killed more than 3,000 since this winter, according to the World Health Organization on September 30, 2014.

There are some social and political factors contributing to the current disaster. Because this is the first major Ebola outbreak in West Africa, many of the region’s health workers didn’t have experience or training in how to protect themselves or care for patients with this disease.

Journalist David Quammen put it well in a recent New York Times article, “Ebola is more dangerous to humans than perhaps any known virus on Earth, except rabies(狂犬病) and HIV. And it does its damage much faster than either.”

Hopefully, researchers are working to find drugs, including a recent $50 million push at the National Institutes of Health. And scientists are working on vaccines(疫苗), including

looking into ones that might be able to help wild chimpanzees, which are also susceptible to the disease. The first human Ebola vaccine trial is scheduled to start in the spring of 2015.

31.According to the passage, which of the following about Ebola is true?

A. The Ebola outbreak now is the biggest one in history.

B. Ebola breaks out quickly but it is under control now.

C. Ebola is deadly and common so it kills a lot of people.

D. Ebola killed about 60 thousand people quickly in 1976.

A. a flying bird B. an infected passenger

D. a health organization C. hot African weather

A. flu B. rabies

D. internal bleeding C. HIV/AIDS

A. it will be a huge waste when researchers spend lots of money finding a cure

B. the vaccines can be effective to wild chimpanzees but not to the humans

C. there will be an optimistic future in which we can defeat the disease

D. we can use the vaccine to cure the patients completely in 2015’s spring

35.What is the best title of the passage?

A. Ebola ---- The African Local Disaster B. Ebola ---- The Newly-Found Disease

C. Ebola ---- A More Effective Vaccine D. Ebola ---- The Deadly Virus Outbreak C

Finding a friend doesn’t seem like a difficult job. However, bad friends are easier to find than good friends these days. If you’re sitting there and wondering if you have a bad friend, let me define it for you.

A bad friend is someone whose jealousies and insecurities outweigh their love for

someone. They night want to be a good friend but they’re too messed up in their own head to ever actually do it. They wonder if their friends are going out without them or if they’re being forgotten and left behind. People who are violently insecure don’t have what it takes to be the quality of a friend.

Bad friends are narcissistic(自恋的). They look for any opportunity to bring the

conversation back to them. Worse, they might not even be aware that they’re doing it. In their mind, they might think they are the best friend ever, which is truly frightening.

Bad friends are quick-change. They’re by your side when you’re fun and you have something to give them but as soon as you’re going through a difficult time, they will

become indifferent quickly. They won’t bring you cold medicine. They won’t give you a ride to the doctor, everything they do is self-serving.

If you find a friend who has these same characteristics, send them to your bad friend list immediately. Your friends are supposed to be the solution to your problems, not the source.

I believe your twenties are a time when you need positive and helpful friends. In such a time, friendships aren’t easy to maintain like they once were in school. Now we actually have to put work into it, we have to make a conscious effort to keep the friendship going. You need to ask yourself, “Is this person worth it? Do they treat me like a fool or what?” if your have doubts, try to make them clear by considering the past experiences. Toxic(有毒的) friendships do nothing but drag you down. My point is that you have to take care of yourself and stop getting in touch with your bad friends. Only surround yourself with people who bring out the best qualities in you. It may sound cruel but it’s true,.

A. close friend B. poor friend C. good friend D. bad friend

A. outgoing B.insecure C. narcissistic D. self-centred

38.We can infer from the passage that a bad friend will when you have trouble.

A. feel worried as you do B. try hard to help you out

C. do nothing but leave you D. pay more attention to you

A. not to treat your friends like fools B. not to keep a terrible friendship

C. not to be a bad friend of others D. not to doubt but ask yourself

40.What is the purpose of the passage?

A. To tell us finding a friend is not an easy job for everyone.

B. To help us know about bad friends and get rid of them.

C. To encourage us to make more friends in school.

D. To advise us not to treat our close friends badly.

D

Americans gave nearly $300 billion away last year. Do you know the reason? Beyond the noble goals of helping others, it is that giving will make them happier.

It is a fact that givers are happier people than non-givers. According to the Social Capital Community Benchmark Survey, a survey of 30,000 American households, people who give money to charity are 43% more likely than non-givers to say they are “very happy” about their lives. Similarly, volunteers are 42% more likely to be very happy then non-volunteers.

The happiness difference between givers and non-givers is not due to differences in their personal characteristics, such as income or religion. Imagine two people who are identical in terms of income and faith, as well as age, education, politics, sex, and family

circumstances, but one donates money and volunteers, while the other does not. The giver will be, on average, over 40 percentage points more likely to be very happy than the non-givers.

A number of studies have researched exactly why charity leads to happiness. The

surprising conclusion is that giving affects our brain chemistry. For example, people who give often report feelings of euphoria, which psychologists have referred to as the

“Helper’s High”. They believe that charitable activity produces a very mild version of the sensations people get from drugs like morphine and heroin.

Of course, not only does giving increase our happiness, but also our happiness increases the possibility that we will give. Everyone prefers to give more when they are happy.

Researchers have investigated this by conducting experiments in which people are asked about their happiness before and after they participate in a charitable activity, such as volunteering to help children or serving meals to the poor. The result is clear that giving has a strong, positive causal impact on our happiness, so does happiness on giving

A. only those people who gave money to charity will be happy

B. more givers say they feel having happy lives than non-givers

C. those who donate money are happier than those who volunteer

D. 42% of the volunteers say they are as happy as the non-volunteers

42.What causes the happiness difference?

A. Income. B. Faith. C. Education. D. Donation.

43. The underlined word “euphoria” in Paragraph 4 is closest in meaning to A. relaxation B. uncertainty C. nervousness D. pleasure

A. ask for more donations B. stop charitable activity

C. be likely to give more D. cook food for the poor

45.Which of the following is the main theme of this passage?

A. Giving brings happiness. B. Americans love donating.

C. The happiness difference. D. Feelings of volunteers.

第二节 信息匹配(共5小题;每小题2分,满分10分)

阅读下列应用文及相关信息,并按照要求匹配信息。请在答题卡上江对应题号的相应选项字母涂黑。

首先请阅读以下几种巧克力的广告:

A. Guittard Chocolate Truffles Favors

We have got the perfect wedding favor for your guests, which will really win your guest over. Each truffles are made with some of the finest ingredients from Guittard with vintage chocolate. Available in 24 pcs per box. Don’t worry about left over, you will be having fun eating them while you assemble the favors together.

B. Chocolate Covered Delight Square

Come in our beautiful square, you can find a variety of chocolate such as Pastel chocolate covered apricots and cranberries, chocolate covered espresso mix, and powder dusted chocolate almonds make for a really fine gift. Everyone loves to choose chocolates freely! Furthermore, they are fresher than packaged ones.

C. Dove Milk Chocolates Bouquet

What better way to celebrate a special day than adding a little sweetness with luscious dreamy Dove Chocolate. It can let them know you are thinking of them and loving them. Two Dozen stemmed chocolate square dove chocolates, rose shaped. All bouquets include your gift message and a reusable container.

D. Ferrero Rocher 48 count box

At the heart of Rocher chocolates are a whole roasted hazelnut and creamy chocolaty filling inside a light, crispy wafer, all wrapped in milk chocolate and finely chopped

hazelnuts. This beautiful clear box contains 48 gold foil wrapped chocolates, enough and perfect for your special gathering.

E. Kinder Surprise Chocolate Egg

Kinder Surprise eggs are those lovely milk chocolate eggs with white chocolate lining and a surprise toy, which often requires adults to figure out how to put it together! Kids all love Kinder eggs, because it is one of their favorite treats. The toys sometimes turn out to be collectors’ items too!

F. Mars Snickers Bar

The Snickers candy bar was introduced in 1930. Packed full of roasted peanuts caramel and milk chocolate. Packed with roasted peanuts, creamy nougat, rich caramel, and milk chocolate. Snickers candy bars will drive your taste buds wild. Snickers handles your hunger, so you can handle everything else!

下面是一些需要购买巧克力的人,请为她们选择项是和他们的巧克力:

46.Mr. And Mrs. Johnson are going to buy a gift fro their nephew Mike, who likes

chocolate very much. They hope their gift can offer Mike more than delicious food, like bringing more fun and helping him develop a good hobby.

47.Aron is going to marry Maggie in this month, but this Valentine’s Day he can’t be with his fiancee because he is on a business trip. Therefore, he decides to buy some chocolates in special shape to express his love and missing.

48.After a 10 years’ leave, Isabella and her high school classmates will have a great party to celebrate the anniversary of graduation. Isabella hopes to share her favorite chocolate, which is with wafer and nuts, with her classmates.

49.Emma and her husband have a habit to enjoy chocolate with their children every night when watching TV. In order to buy fresh and various chocolates at a lower price, she will choose those unpacked ones.

50.Cooper Smith is an enthusiastic fan of out-door sports. Each time he goes hiking or rafting, he will prepare everything carefully, including buying some handy chocolates for his body energy supply.

第三部分 写作(共两节, 满分40分)

第一节 基础写作(满分15分)

你是英语报的一名记者,最近对一位科学家进行了一次采访。以下是这次采访的情况:

【写作内容】

时间: 上周日

对象: 美国著名科学家James Watson

主题: 如何成为一名成功的科学家

观点: (1)成为一名科学家,首先要热爱科学;

(2)更重要的是,要不断实践,向其他成功的科学家学习;

(3)如果要成功,努力是不够的,还需要有明确的目标。

建议: 每一个对科学充满好奇的孩子都应该努力去实现自己成为科学家的梦想。

【写作要求】只能使用5个句子表达全部内容

【评分标准】句子结构准确,信息内容完整,篇章结构连贯。

第二节 读写任务(满分25分)

阅读下面的短文,然后按照要求写一篇150词左右的英语短文。

A blind boy sat on the steps of a building with a box by his feet. He held up a sigh which read, “I am blind, please help.” there were only a few coins in the box. They boy felt sad.

A man walked by. He took out a few coins from his pocket and dropped them into the box. Then he took the sigh, turned it around and wrote some words. He put the sigh back so that everyone who recognized his footsteps and asked, “Were you the one who changed my sign this morning? What did you write?“

Then man said, “I only wrote the truth. I said what you said but in a different way.” What he had written was, “Today is a beautiful day but I can not see it.”

【写作内容】

1. 以约30个词概括短文的要点;

2. 然后以约120个词就”一个好主意“这个主题谈谈你的看法,内容包括:

1)结合以上故事,简单谈谈你对“好主意”的理解

2)请介绍你或你身边的人一个解决问题的好主意

3)怎样才能使自己常常有好主意:

【写作要求】

1.作文中可以使用亲身经历或虚构的故事,也可以参照阅读材料的内容,但不得直接引用原文中的句子;

2.作文中不能出现真实姓名和学校名称。

汕头市2014-2015学年度普通高中教学质量监测高三英语参考答案

1—5 BCDAB 6—10 DADBD 11—15 CAACD

16. would kill 17. nothing 18. but 19. leaving 20. whether

21. It 22. to live 23. the 24. magically 25. which

26. B 27. C 28. C 29. A 30. D

31. A 32. B 33. A 34. C 35. D

36. D 37. A 38. C 39. B 40. B

41. B 42. D 43. D 44. C 45. A

46. E 47. C 48. D 49. B 50. F

基础写作参考答案:

Last Sunday, I conducted an interview with James Watson, a famous American scientist, talking about how to become a successful scientist. In his opinion, to be a scientist, you need to be fond of science at first. What’s more, you have to keep practicing as well as learn from other successful scientists. If you’d like to be a successful one, besides hard-working, you are supposed to set up a clear goal as well. James Watson also suggests that every child who is curious about science should make his effort to realize the dream of becoming a scientist.

读写任务参考答案

A blind boy got little help when begging for money from others with some words written on a sign. But he finally attracted many other pedestrians’ attention after a passer-by offered to rewrite those words, receiving much help.

The story shows the power of “a good idea”. Instead of dealing with problems directly, people with a smart idea often see things in an unusual and unique angle, showing an ability to catch inspiration in life.

Years ago when my mother bought some expensive foods, she always refused to have some and let me eat them all. One day I got an idea. I often pretended that I couldn’t judge whether the foods are fresh and always asked her to try first, changing her habit without wordy persuasion.

As creativity does not come from nowhere, people need to not only collect wisdom and beauty in life actively,but also have a free mind. When we do not care much about rules, we are not far away from an excellent idea.

更多类似范文
┣ 高三英语教学总结 600字
┣ 高三英语教学总结 1100字
┣ 高三英语教学总结 1800字
┣ 高三英语教学总结 1200字
┣ 更多高三英语教学总结
┗ 搜索类似范文

更多相关推荐:
高三英语教学总结1200字

回顾旧高三,展望新高一——高三英语教学反思随着20xx年x月x日下午英语科考试结束,我的20xx届英语教学也画上了一个句号。高三这一年,我教了两个文科班,分别是19班和2班,其中一个是我自己作为班主任的19班。…

高三英语教学总结3100字

高三英语教学总结高三英语组韩宵佳对于中学老师来说,三年是一个轮回,而高三是这一轮回中最重要的一环,直接影响着之前付出的努力是否能够实现一个让人满意的成果。高考英语复习不只是知识的复习,课文、词汇和语法的单纯复现…

高三英语教学总结1800字

他们通过自己的活动为社会作贡献,社会也回报他们以崇高荣誉和巨额财富。20xx届高三英语教学总结北大附中广州实验学校王晓宇20xx72这一学期我担任高三年级一个文科班(5)班的英语教学还那一句话虽然学校只安排了我…

专栏推荐
大家在关注

地图地图CC